Kunst op de wc

Vanwege de steeds weer veranderende corona-maatregelen besloot Museum Jan Cunen het educatieve programma voor groep 7 anders aan te pakken dan voorgaande schooljaren. Dit jaar vindt het volledige programma plaats op school en krijgen de leerlingen (virtueel) een museumdocent op bezoek.

Tijdens het Basismenu gaan de leerlingen kennismaken met de kunstwerken van Koos Buster die te zien zijn in de tentoonstelling ‘Kunst op de wc’ op de toiletten van Museum Jan Cunen. Hij maakt echte dingen na van klei, maar dan vreemd. Net anders. Soms lijkt het of zijn werk wiebelt.

Het programma bestaat uit drie lessen:

 • Les 1 wordt gegeven door een museumdocent op school of via videobellen. Tijdens deze les leren de kinderen over Jan Cunen, Koos Buster en zijn tentoonstelling in het museum. Ook wordt er een film getoond: twee leerlingen uit groep 7, Anouk en Niels, bekeken de tentoonstelling van Koos in het museum en stelden via Zoom allemaal vragen aan hem.
 • Les 2 wordt gegeven door de vaste docent van groep 7. Iedere leerling ontvangt een eigen maakpakket ‘Maak je eigen #kunstopdewc’ en gaat zelf aan de slag met het maken van een kunstwerk á la Koos Buster.
 • Het project wordt samen met de museumdocent in les 3 afgesloten. Er wordt gereflecteerd op wat er is gemaakt en als het mogelijk is wordt er op de wc’s van school een eigen ‘Kunst op de wc-tentoonstelling’ gemaakt.

Raadpleeg de docentenhandleiding ‘Kunst op de wc’ voor meer informatie over het programma voor groep 7. Meer informatie over de tentoonstelling van Koos Buster en Museum Jan Cunen kun je vinden op www.museumjancunen.nl

 mg 2525maakpakket

Foto’s van de tentoonstelling ‘Kunst op de wc’ van                                      Foto van het maakpakket ‘Maak je eigen #kunstopdewc
kunstenaar Koos Buster op de toiletten van
Museum Jan Cunen (Fotograaf Loek Blonk)

Anouk en Niels bellen met Koos Buster

Bezoek aan Museum Jan Cunen schooljaar 21-22

Op bezoek bij Museum Jan Cunen!
Met de klas een bezoek brengen aan Museum Jan Cunen is nooit saai. Samen met twee museumdocenten gaan de kinderen op ontdekkingstocht door het museum. Aan de hand van kijk- en doe-opdrachten ontdekken ze op welke manieren je allemaal naar kunst kan kijken, wat ze er zelf van vinden en horen ze de mening van klasgenootjes. Naast dat er veel wordt gekeken wordt er ook veel gefantaseerd en gaan de kinderen zelf aan de slag met korte doe-opdrachten.

Bereid jezelf en de klas voor met de docentenhandleiding
Om je klas goed voor te bereiden op het museumbezoek ontvang je van tevoren een handleiding. Daarin staat informatie over de tentoonstellingen die ze gaan zien, een korte doe-opdracht zodat de inhoud ook beklijft en vind je een reflectieopdracht voor na het museumbezoek. Allemaal bedoeld om jou als leerkracht te helpen en te ondersteunen, want je hebt het al druk genoeg. Ook staat er in de handleiding praktische informatie, zoals over parkeren en over het inschakelen van hulp door ouders.

Lockdown bestendig
Mocht er opnieuw een lockdown komen dan zoeken we samen naar een geschikte oplossing om op school of thuis een museumbezoek te ervaren. Inmiddels heeft het museum ervaring met het geven van online rondleidingen en online lessen.

 basismenu

Zaaloverzicht van de tentoonstelling ‘Jan Cunen blijft thuis’ met patroontekeningen van Bergoss.

Groep 7
Beeldende kunst

Menu

 • Schooljaar 20-21: Drie lessen op school

Locatie

 • Schooljaar 20-21: De eigen basisschool
 • Schooljaar 21-22: Museum Jan Cunen en op school

Periode

 • Schooljaar 20-21: voorjaar 21
 • Schooljaar 21-22: voorjaar 22

Rooster

 • Schooljaar 20-21:
  Basismenu rooster wordt door museumdocent in overleg met groepsdocent ingepland.

Vragen over de roosters?
Neem contact op met Karin Schipper
(0412-798007 - karinschipper@museumjancunen.nl)

Duur

 • Schooljaar 20-21:
  Les 1: 60-90 minuten
  Les 2: variabel
  Les 3: 90-120 minuten
  Lengte van les 1 en 3 wordt afgestemd met de museumdocent die de school (virtueel) bezoekt
 • Schooljaar 21-22: 90 minuten

Deelnemers
Max. 35 leerlingen per klas

Contact
Karin Schipper
0412-798007 - karinschipper@museumjancunen.nl

Lesmateriaal

Schooljaar 20-21: