Het Stadsarchief

Wat is het Stadsarchief?

Het Stadsarchief Oss maakt de regionale geschiedenis voor een breed publiek toegankelijk. Dit gebeurt door het beschikbaar stellen van archiefbronnen en door het organiseren van kleinschalige tentoonstellingen, activiteiten en educatieve projecten.
Het Stadsarchief is gehuisvest in de bibliotheek van Oss. Het archief ontwikkelt diverse educatieve projecten, vanaf groep 4 tot aan het ROC. Het grootste project is de stadstocht voor groep 6, die ieder voorjaar plaatsvindt. Het Stadsarchief werkt graag samen met scholen, bijvoorbeeld bij themaweken of maatwerk, specifieke vragen en wensen. Ook is voor groep 5 tot en met 8 de Romeinse leskist te leen en voor groep 5 en 6 kunnen scholen de leskist ‘Het zwaard van Oss, leven in de ijzertijd’, lenen. Op de website, www.stadsarchiefoss.nl, staan alle educatieve projecten.
Het Stadsarchief maakt sinds 2016 zowel fysiek als organisatorisch deel uit van de Bibliotheek Oss en de NOBB (Noord-Oost Brabantse Bibliotheken).

Cultureel Erfgoed: de historische stadstocht voor groep 6

Iedereen komt, bewust of onbewust, elke dag in aanraking met cultureel erfgoed. Je fietst langs oude gebouwen, de straatnamen vertellen wat er vroeger heeft gestaan, opa of oma vertelt een verhaal over vroeger, in de weilanden zie je resten van een kasteelgracht of een oude dijk… Als je goed oplet, is het verleden overal om je heen. Daarom komt groep 6 niet alleen naar het Stadsarchief, maar gaan ze ook naar buiten met dit project!

De leerlingen worden tijdens deze speelse en spannende stadstocht meegenomen naar het verleden. Na een korte inleiding in het Stadsarchief gaan de leerlingen in groepjes naar buiten, het centrum van Oss in. Daar bekijken zij aan de hand van een speurtocht wat er nog van vroeger te vinden is. Dit wordt afgewisseld met creatieve opdrachten en ontmoetingen met bijzondere mensen. Kortom, het is een afwisselende wandeltocht. Bij de afsluiting in het archief kunnen de leerlingen tenslotte hun eigen mening geven over alles wat ze gezien en ontdekt hebben. De stadstocht heeft elk jaar een ander thema. Voorbeelden van de afgelopen jaren zijn: industrie, oude gebouwen, pleinen, familiegeschiedenis.

 

Handleiding

In de handleiding worden de volgende onderwerpen behandeld:

Wat is cultureel erfgoed? Wat is een archief? Wat bewaar jij zelf, en waarom doe je dat?

Inhoudelijke historische informatie over het thema van dat jaar en over de OKVO-begrippen

Praktische voorbereiding op de stadstocht (plattegronden, spelregels)

Digitale reflectie les

Wanneer?

Dit project vindt plaats in de maanden april, mei en juni op dinsdag-, woensdag-, donderdag- en vrijdagochtend. Er worden 2 groepen per ochtend ingeroosterd, de eerste groep komt van 9.00 tot 10.45 uur, de tweede groep van 9.30 tot 11.15 uur. Per groep zijn 4 begeleiders (docenten, ouders, stagiaires) nodig.

Image
Image

Adres
Raadhuislaan 10
5341 GM Oss

Telefoon
0412 842010

E-mail
informatie@stadsarchiefoss.nl

Website
Stadsarchiefoss.nl